Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Zupa szparagowa

Jedną z wielu zup, którą warto zaserwować najbliższym, jest zupa szparagowa. Ta zupa odznacza się nie tylko wspaniałym smakiem i aromatem, ale także niepowtarzalnością.28 Z uwagi na to, że jest robiona ze świeżych szparagów, jej okres- serwowania jest bardzo krótki-, kiedy, późnym latem szparagi już są mniej dostępne w sprzedaży. Można użyć szparagów ze słoika, ale to nie będzie już ta sama zupa szparagowa. Najlepiej jest ją przygotowywać na wywarze warzywno-mięsnym. Po ugotowaniu bulionu należy wrzucić pokrojone szparagi, dodać przypraw, ziemniaki pokrojone w kostkę, warzywa takie jak: marchewkę pokrojoną. Całość należy gotować przez dłuższy czas, by szparagi były miękkie. Pod koniec gotowania można, a nawet trzeba dodać świeżo posiekanych ziół, aby nie straciły wartości witaminowych i nadały niepowtarzalny aromat. Taką zupę można podawać w całości, tzn. z warzywami lub zmiksować blenderem na papkę. Można je jeść na ciepło lub w nieco chłodniejszej formie. Podawać można z pieczywem razowym lub bułeczkami.