Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Sałatka z Grecji

Najwspanialsze przepisy greckie, to przede wszystkim sałatki.24 Chyba każdy doskonale zna smak greckiej sałatki, której aromat i niepowtarzalność rozpływają się w ustach. Taka grecka sałatka, to nic innego jak połączenie pomidorów (zwykle używa się pomidorków koktajlowych typu cherry), oliwek (według uznania), sałaty, ogórka świeżego, a także wspaniałego sera typu feta, który wszystko, to doskonale podkreśla. Oczywiście, to była najprostsza wersja sałatki greckiej, w niektórych regionach Grecji, jest ona urozmaicana. Można dużo powiedzieć na temat sera feta, który w naturalnej postaci, smakuje jako słony kawałek sera, który się rozpływa w ustach. Taki ser może być przyprawiany różnymi ziołami takimi jak bazylia. Ser feta przeważnie przechowywany jest w zalewie solankowej, ponieważ, wtedy zachowuje swój smak, a przy okazji solanka jest naturalnym konserwantem, który na dłużej zachowuje świeżość takiego przysmaku. Taki ser można dodać także do polskiej odmiany greckiej sałatki, czyli z jajkiem, pomidorem, ogórkiem, parówką, ogórkiem kiszonym i majonezem lub jogurtem naturalnym.