Pages Menu
TwitterRssFacebook
  www.cukieteria.pl/854-dekoracje-cukiernicze

Categories Menu

Posted by on Sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Regionalna kuchnia polska

Na kuchnie polską miały wpływ potrawy z innych krajów, między innymi od naszych sąsiadów zostały zaczerpnięte przepisy na różne potrawy. Kuchnia polska nie jest kuchnią jednolitą, jest ona bardzo urozmaicona. Stało się to za sprawą tego, że w każdym regionie polski zostały ukorzenione inne tradycje kulinarne. Jednak ogólnie rzecz ujmując kuchnia w Polsce charakteryzuje się potrawami zbożowymi oraz mącznymi jak chociażby wiele rodzajów pierogów, klusek oraz kaszami. Cechą ogólna łączącą kuchnie krajową w całość są również potrawy przyrządzane z mięs zwłaszcza z wieprzowiny, zupy warzywne, różnego rodzaju wypieki oraz nalewki, które były wytwarzane w domowych warunkach.7 Natomiast przyprawy, które używane są w kuchniach całej Polski to koperek, chrzan i jałowiec. Jednakże te produkty wykorzystywane są w różnym stopniu przez różne regiony, dodając niekiedy inne, nowe składniki w skutek, czego powstają nowe potrawy charakterystyczne dla danego regionu ta, więc możemy w Polsce wyróżnić kuchnie Beskidów gdzie głównymi potrawami są kwaśnica, żętyca, kuchnia regionu galicyjskiego to przede wszystkim mamałyga, proziaki, natomiast kielecczyzna wyróżnia się barszcze białym z kiełbasą, zalewajką. Inne regiony z charakterystycznymi potrawami to Podlasie z bigosem litewskim, babką i kiszką ziemniaczaną, Mazowsze z pyzami, zrazami oraz wiele innych regionów, w których możemy zasmakować jedynych w swoim rodzaju dań.