Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Sty 29, 2014 in Kulinaria | 0 comments

Mięso mielone

Istnieje bardzo dużo sprawdzonych pomysłów na przygotowywanie mięsa mielonego. Zacząć trzeba od dobrej jakości mięsa. Nie można liczyć na to, że w supermarketach znajdzie się dobre jakościowo mięso mielone w paczkach, ale można zaryzykować. Najlepiej jest w tym Elu zakupić odpowiednie mięso gulaszowi, z łopatki czy z biodrówki i zmielić mięso przez maszynkę, wtedy ma się pewność, że mielone jest świeże. Za pomocą takiego mięsa można zrobić nie tylko klopsiki mielone, ale także pulpety, gołąbki. Najbardziej oryginalne przepisy dotyczą przede wszystkim połączenia tego mięsa z różnymi sosami.27 Pulpety można dusić w sosie pomidorowym, czosnkowym, serowym czy każdym innym- bardzo dobrze smakują z sosem pieczarkowym. Można zrobić także gołąbki, z wielu znanych przepisów mięso mielone z ryżem zawija się w liście ugotowanej kapusty. Nie trzeba aż tak się wysilać, są przecież nowe przepisy, na gołąbki bez zawijania, gdzie mięso mielone formuje się na gołąbki, a do farszu prócz ugotowanego ryżu dodaje się też siekaną kapustę. W takiej dusi się gołąbki w sosie.